neintelegeri intre asociati

Cum poate un asociat să iasă dintr-o firmă, deși celălalt partener de afaceri nu este de acord? Desigur că atunci când ați pornit pe acest drum nu v-ați gândit la partea de final. Și totuși se poate întâmplă. Care sunt soluțiile când unul din doi parteneri de business își dorește să încheie colaborarea? Într-un scenariu ideal vă puneți de acord, lichidați firma și vindeți ce se poate, pentru a împărți frățește totul.

Retragerea unui asociat când una din părți nici măcar nu este de acord cu această decizie poate genera o serie de conflicte, motiv pentru ca cei doi să ajungă la un avocat competent. Ați ajuns unde trebuie. Grație experienței vaste, dar și a diverselor domenii de activitate, veți găsi aici un sprijin juridic complet.

Ce motive vă conduc spre această decizie? Poate fi vorba despre faptul că unul din asociați nu își mai poate îndeplini îndatoririle față de firmă, din varii motive. Uneori nici nu se pune problema de un conflict, ci de dorința de a face altceva, lipsa de timp sau poate chiar dorința de a investi în cu totul altceva.

O altă situație, de data aceasta mai păguboasă, poate fi despre pierderea affectio societatis. Adică voință de a conlucra, în condițiile în care unul sau unii dintre asociați lucrează în dauna societății. Apar conflictele și de aici și așa zisul divorț între acționari. Pentru a încheia pașnic, este nevoie de acordul unanim al asociaților. În caz contrar apelați la un avocat!

Desfacerea unei asocieri, calea ideală

Adică atunci când vorbim despre calea amiabilă. Actul constatativ poate furniza date importante despre cum poate un asociat să se retragă. În cazul în care nu există o clauză în actul de constatativ, va fi necesar acordul unanim al asociaților.

Actul constatativ al unei asociații, fie că vorbim despre societate în nume colectiv sau de societate simplă, în orice formă de organizare există prevederi ce țin de retragerea uneia dintre părți. Atât timp cât există aceste prevederi, nu poți invoca altceva.

În cele mai multe dintre cazuri se impune și ofertarea pentru vânzare. Dacă asociații existenți sunt interesați să cumpere, cu atât mai bine. În caz contrar ajungi să faci ofertare pentru terțe persoane. Va fi necesară aprobarea de consiliu ori în caz contrar pierzi calitatea de asociat.

Atenție!

Este dezavantajos să ieșiți din asociație pe căi reprobabile. În caz de neglijare a obligațiilor și întârziere să aduci aport în societate, mergi pe drum sigur spre excluderea ta din firmă. Pe baza actului constitutiv retragerea se va baza pe adunarea generală a asociațiilor care să fie de acord cu retragerea. Dacă nu sunt prevederi clare în acest sens, apelezi în cele din urmă și la bunăvoință.

Când nu există nici una, nici alta, mai există și prevederile legale și anume lit. c) a art. 226 alin. (1) din Legea societăților. Poate fi cerută asistență juridică și reprezentare prin avocat, pentru că miza este una destul de mare adesea. Societatea în cauză poate fi într-un punct în care câștigurile sunt foarte mari, dar și pierderile pe măsură dacă unul din asociați destabilizează totul și își scade pe piața de competiție statutul.

Bine de știut: nu contează dacă ești administrator sau nu. Poate exista preferința de a vă adresa în fața instanței pentru retragerea unui asociat. Un avocat competent poate fi cel care vă ajută să soluționați totul, astfel încât nici să nu cedați ce vi se cuvine, însă să existe și apărarea intereselor celor care rămân în societatea în cauză.

Consultați pagina noastră pentru detalii despre cum vă putem ajuta, în astfel de situații și nu numai.

Lasa un comentariu

Call Now Button