vanzare imobile

Având în vedere contextul actual în care ne aflăm și probleme juridice ivite în urma declanșării stării de urgență în România, consider că este necesar să găsim soluții actuale care să vă protejeze din punct de vedere legal, ulterior încetării stării de urgență. Deși, în acest moment principalele efecte ale declarării stării de urgență reprezintă acordarea unor termene mai lungi pentru creditele bancare asumate, suspendarea achitării ratelor s.a.m.d., noi trebuie să ne concentrăm să reușim să adaptăm raporturile contractuale în așa manieră încât ulterior încetării stării de urgență să avem posibilitatea de a ne îndeplini obligațiile contractuale asumate.

Așadar, în acest articol voi încerca să tratez gradual situația acordării creditelor pentru persoane fizice și juridice în vederea achiziționării de imobile prin încheierea contractelor de vânzare-cumpărare. Întrebările cele mai des întâlnite în această perioadă vizează ipoteza prin care acordarea creditelor de către instituțiile bancare se suspendă din cauza stării de urgență din România, context în care dumneavoastră nu mai aveți resursele necesare să achitați promisiunile de vânzare-cumpărare asupra imobilelor.

  • Ce soluții aveți în această situație?
  • Situația în care ați încheiat o promisiune de vânzare-cumpărare la notar și nu aveți stipulată nici o clauză cu privire la situația de forță majoră.

În această ipoteză consider că este necesară reechilibrarea contractului încheiat cu partea contractantă, mai exact este necesar să comunicați situația în care vă aflați din cauza pandemii a virusul COVID-19 și să încercați să adăugați, prin acte adiționale noi clauze care să vă permită o derogare de la contractul inițial.

Ce semnifică acest lucru? Contractul inițial rămâne valabil încheiat, însă termenele de plată și predarea imobilul vor funcționa pe principiul bunei-credințe, sens în care, vor exista termene mai lungi pentru plată sau o altă modalitate de plată care să vă dea posibilitatea să nu pierdeți avansul achitat și totodată să nu se desființeze contractul pe motivul că nu v-ați îndeplinit obligațiile asumate prin contract.

Beneficiul? Recuperați banii achitați și ajungeți la un consens cu cealaltă parte contractantă, iar contractul rămâne ca și cel ințial încheiat, doar că se modifică anumite clauze care să funcționeze pentru ambele părți. Această soluție este win-win pentru ambele părți, dumneavoastră reușiți să obțineți imobilul iar cealaltă parte încasează plata.

  • Situația în care ați încheiat o promisiune de vânzare-cumpărare la notar și aveți stipulat în contract clauze privind forța majoră.

Ceea ce trebuie să cunoașteți de la bun început este faptul că un contract reprezintă voința ambelor părți și modalitatea în care se va desfășura acest contract, mai precis ceea ce scrieți într-un contract este literă de lege.

Prin urmare, dacă ați stipulat clauze privind forța majoră în contract trebuie să analizați ceea ce scrie cu privire la obligațiile pe care le aveți în cazul în care nu mai puteți să onorați contractul datorită forței majore. Cum reușiți să demonstrați că vă aflați în cazul de forță majoră?

Consider că este important să aveți un răspuns oficial de la instituția bancară care vă refuză acordarea creditului acceptat anterior, iar în funcție de răspunsul pe care îl primiți puteți să constatați dacă vă aflați în cazul de forță majoră sau vă aflați într-o imposibilitatea obiectivă de executare a contractului.

Dacă răspunsul cuprinde faptul că vă aflați într-o situație de forță majoră, atunci aveți obligația de a notifica cealaltă parte contractantă într-un anumit timp și să vedeți care sunt obligațiile pe care le aveți de îndeplinit pentru a nu răspunde contractual.

Cu ce vă ajută aceste lucruri și care sunt beneficiile imediate? Dacă aveți un document oficial de la instituția bancară prin care se menționează clar faptul că nu vă pot acorda creditul anterior acceptat pentru că vă aflați într-un caz de forță majoră, practic aveți posibilitatea să arătați celeilalte părți că nu aveți nici o vină cu privire la neplata contractului și aveți șansa să vă recuperați avansul și/sau să nu răspundeți ulterior pentru că nu ați executat contractul încheiat. 

Beneficiul major al acestei situații este faptul că efectele contractului încetează pe viitor, cealaltă parte nu poate să vă ceară daune pentru că a suferit un prejudiciu și mai aveți și șansa să vă recuperați avansul plătit. Mai mult, șanșele ca după încetarea stării de urgență să aveți o acțiune în instanță sunt foarte mici.

  • Situația în care ați încheiat o promisiune de vânzare-cumpărare la notar, aveți stipulate clauze privind forța majoră, neexecutarea contractului, dar totuși vă doriți imobilul respectiv.

Această situație este una în care aveți nevoie de puțin noroc și multă bunăvoință din partea celeilalte părți contractante. De ce vă spun aceste lucruri? În primul rând, în ipoteza în care nu ați reușit să aveți dovada faptului că vă aflați într-un caz de forță majoră, nu aveți nici un document care să ateste faptul că nu este vina dumneavoastră că nu puteți să plătiți ceea ce v-ați asumat, trebuie să cunoașteți că cealaltă parte are la dispoziție soluții juridice prin care să desființeze contractul și să vă ceară prin instanță daune pentru neexecutarea lui.

Ce putem face pentru a salva un posibil litigiu si pentru a nu vă pierde banii achitați ca și avans? Puteți încerca să luați legătura cu cealaltă parte contractantă și să comunicați situația în care vă aflați, să vă anunțați intenția că doriți în continuare să cumpărați imobilul respectiv și că sunteți dispuși să renegociați contractul în așa manieră încât să reușiți să-l plătiți.

Beneficiul major al acestei situații este că aveți totuși șansa ca prin buna-credință a celeilalte părți să reușiți să vă adaptați contractul în așa manieră încât să nu înceteze de drept, să nu vă pierdeți avansul și cel mai important să nu ajungeți ulterior cu o acțiune în instanță.

Ce trebuie să rețineți ca și concluzie finală? Fiecare contract are particularitatea sa, astfel încât se poate ca unii dintre dumneavoastră să vă aflați pe tărâmul forței majore, alții să aveți probleme din cauza neexecutării obligațiilor contractuale sau unii dintre voi să vă doriți să salvați contractele încheiate. Ceea ce vă pot recomanda este să nu stați în pasivitate, iar soluțiile pe care le căutați trebuie să fie adaptate fiecărui contract. 

Previous Post

Lasa un comentariu

Call Now Button