prejudiciu de imagine

Informațiile călătoresc acum la viteze fulgerătoare, atât în mediul online cât și în viața reală. Deși se zice că părerea oamenilor despre tine nu contează, totuși nimeni nu își dorește să i se încalce drepturile. În acest secol, a-ți proteja imaginea este un lucru greu, dat fiind faptul că toți suntem conectați la social media. Indiferent de platformă, indiferent de cât de inocente și normale sunt pozele unei persoane, oricând acestea pot fi folosite în defavoarea ei, fiind disponibile publicului larg. În cazul în care îți este prejudiciată imaginea, trebuie să știi anumite aspecte importante.

Ce înseamnă imaginea publică

Prin imagine publică înțelegem modul în care o persoană este percepută de restul societății. Este vorba de ansamblul de elemente ce formează o persoană, trăsături, comportament, personalitate, prejudecăți asupra vieții, prin care acestea afectează percepția celorlalte persoane cu care intră în contact sau a celor din mediul online. În ceea ce privește articolul 252 a dreptului civil, ce are ca bază ocrotirea personalității umane, acesta spune că orice persoană are dreptul de a-i fi ocrotită viața, sănătatea și integritatea fizică și mentală, intimitatea vieții personale, demnitatea și libertatea de exprimare.

Astfel, este interzisă orice acțiune de denigrare sau tentativă de atingere a imaginii, onoarei, reputației sau vieții particulare a unei persoane. Având în vedere că mai toată lumea deține Facebook, Instagram, Snapchat sau mai nou Tik Tok și alte astfel de aplicații ce te expun în oceanul internetului, este important să cunoști reglementările juridice în caz de cineva îți încalcă drepturile. Oricine se poate confrunta cu astfel de situații în viață, iar eu am experiența necesară în toate ramurile dreptului, pentru ca tu să treci prin acest impas cât mai puțin afectat.

Când sunt încălcate limitele

Oricine are dreptul de a se i se respecta imaginea publică indiferent de statutul social sau mediul din care provine. Deci nu există tratament preferențial fie că ești vedetă, fie că ești vânzător în piață. Fiecare om trebuie respectat, iar social media poate fi un lucru extrem de periculos. Odată ce intri în lumea rețelelor de socializare, situația devine cu două tăișuri. Deși oricine își împărtășește informațiile necesare, lucruri private, păreri și altele către familie și prieteni, totuși există persoane care hărțuiesc, amenință, fură informații cu caracter personal, postează materiale defăimătoare ale altor persoane, instigă la ură și multe altele.

Când cineva postează fotografii denigratoare sau video-uri ce te implică fără consimțământul tău sau chiar și batjocură, afirmații calomnioase, acuzații injurioase, este caz de dat în judecată. Fiindcă îți sunt afectate reputația și dreptul la imagine, ai toate posibilitățile să primești despăgubiri, adică daune morale. În astfel de cazuri, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să colaborezi cu un avocat care cunoaște toate aspectele dreptului civil, dar mai ales cele dificile ale daunelor morale.

Ce câștigi în caz de ajungi într-o astfel de situație

Fiindcă nu se poate stabili exact nivelul despăgubirilor, fiecare caz în parte fiind diferit, judecătorul apreciază gravitatea faptelor cât mai echilibrat. În funcție de consecințele asupra vieții celui defăimat, atât pe plan fizic cât și psihic, gradul de expunere către disprețul publicului, prejudiciul real produs în caz de este de exemplu o persoană de afaceri, sentimentele de stres induse de această situație, judecătorul ia decizia finală.

Având în vedere că domeniul daunelor morale este ambiguu din unele puncte de vedere, ai nevoie de un avocat competent care să construiască un dosar bine documentat, cu probe relevante. La final, persoana care a adus prejudicii de imagine, va trebui să plătească chiar și cheltuielile de angajare a avocatului. Autorul va fi obligat de instanță să plătească daune în echitate cu persoana ce a fost prejudiciată și urmările faptei sale.

Având în vedere că o fotografie poate deveni virală în câteva ore, imaginea unei persoane poate avea de suferit mai mult decât s-ar crede. În astfel de situații cuantificarea prejudiciului nu e pe măsura suferinței persoanei în cauză, căreia îi poate fi lezată permanent viața, rămânând cu o umilință constantă chiar și după rezolvarea cazului.

Dacă vreodată te afli într-o astfel de situație, un parteneriat cu mine îți va aduce rezultatele necesare, despagubirile pe măsură și atenuarea rapidă a consecințelor.

Lasa un comentariu

Call Now Button