dreptul muncii

În contextul actual când rețele sociale fac parte din viețile noastre, limita între viața profesională și cea personală tinde să fie una tot mai subțire. Așadar, ne întrebăm în ce măsură poate fi sancționat un angajat pentru postările sale pe o rețea de socializare – spre exemplu Facebook. Se poate ajunge chiar și la concediere?

În SUA există cazuri confirmate în care sancționarea disciplinară a unor angajați a avut ca justificare postările din Social Media. Însă pentru a fi aplicabil acest caz, trebuie să existe o manieră de a demonstra că astfel de postări contravin cu politica companiei, chiar dacă au fost făcute de pe conturile personale ale angajaților sau chiar dacă acest lucru s-a întâmplat în afara orelor de muncă.

Cum stă situația în România

Există deja cazuri similare în țară. În București, spre exemplu, a existat caz în care angajații au dat în judecată o companie pentru că au fost demisionați din cauza unor postări pe rețele sociale. Pentru că aceștia și-ar fi promovat sindicatul online, au fost concediați, iar prin sentință judecătorească au reușit să obțină anularea acestei hotărâri. În motivare s-a precizat că a existat o încălcare a dreptului la libertatea sindicală a salariaților.

Indiferent cât de departe se ajunge cu astfel de sancțiuni este absolut necesar să vă adresați unui avocat Cluj, Turda sau din zona voastră. Veți avea nevoie de consiliere, deci de preferat să fie un avocat competent în dreptul muncii. În funcție de situație, veți avea nevoie de apărare sau chiar de reprezentare în fața instanței.

Când postările pe rețelele sociale sunt prea mult

Pentru că tot ceea ce postați apare practic în spațiul public, veți dori să vă gândiți de două ori înainte de a posta ceva. Indiferent că unele mesaje au sau nu legătură cu locul de muncă unde vă desfășurați activitatea, acestea ar putea fi interpretate într-o manieră greșită. Iar dacă se ajunge atât de departe, un angajator ar putea invoca astfel de postări drept probă în instanță.

Drept recomandări să spunem de prevenție, sunt de evitat postările care presupun derapaje ce pot duce la răspundere disciplinară. Există și extrema cealaltă, când unii angajatori își urmăresc angajații pe Facebook și nu numai. Sunt cazuri de conflicte în muncă ce apar pe fondul unor abordări abuzive ale angajatorilor față de angajați.

Cale de atac – motivarea că a monitoriza ce fac angajații în social media este o încălcare de regulament general privind protecția datelor, adică GDPR-ul.

Pe de altă parte, pentru a încerca sancționarea unui angajat pentru eventuale postări pe Facebook sau alte conturi de Social Media trebuie să existe dovada faptului că, drept urmare a unui comportament de acest gen, au fost aduse prejudicii. Iar aici vorbim despre demonstrarea faptului că unele acțiuni de acest tip au provocat daune – spre exemplu ați pierdut un contract, colaboratorii s-au retras pe motiv că imaginea firmei vă este pătată și ați pierdut deci contracte importante ce aduceau venituri în firmă.

Pentru a lămuri cum puteți menționa în contracte clauze care să vă ferească oarecum de eventuale probleme de acest gen, pentru a încerca o colaborare amiabilă cu termeni și condiții trecuți de la bun început în contract, vă recomandăm consiliere de specialitate. Optați pentru ajutorul unui avocat drept civil, experimentat în cazuri ce țin de dreptul muncii.

Sunt aici să vă ajut! Nu ezitați să mă contactați dacă speța mai sus prezentată și nu numai a dus la prejudicii înregistrate sau dacă sunteți de partea cealaltă a baricadei și deci sunteți angajat pus la zid de activitatea sa în online – în timpul programului sau în afara acestuia.

Lasa un comentariu

Call Now Button