dreptul muncii

În contextul actual, pandemia de coronavirus impune noi schimbări. Dacă într-o oarecare măsură ține de responsabilitatea fiecăruia, de aspecte morale, în alte situații există abuz și este posibil să vă confruntați cu exces de zel. Vă pot ajuta, vă pot reprezenta în instanță sau în orice situație în care se impune.

Este angajatorul în măsură să vă oblige să vă testați? Poate acesta să vă forțeze decizia? Poate acesta să vă refuze primirea în unitate pe baza unor suspiciuni de Covid?

Vorbim despre articolul 41 din Constituție, conform căruia dreptul la muncă nu trebuie îngrădit. Așadar orice formă de a îngrădi dreptul de a practica meseria, se consideră neconstituțională. În situația în care un angajator se confruntă cu refuzul angajatului de a se testa Covid poate fi solicitată întreruperea programului de muncă și refuzul primirii acestuia în unitate, cu o condiție. Ca anterior acestui episod să fi existat o regulă internă, o notă semnată de toți angajații cu privire la o astfel de măsură, angajații să fi fost înștiințați, să fi luat la cunoștință și să fi semnat actul în cauză.

Cât despre obligația de vaccinare, vaccinul nu este obligatoriu pentru nicio categorie de persoane. Trebuie să existe liberă decizie a fiecărei persoane în parte.

Îngrădirea muncii atrage după sine și sancțiuni

Orice tip de îngrădire a muncii din partea unui angajator este în afara legii. Dacă situația nu este rezolvată amiabil, între părți sau cu mediator, încălcarea dispozițiilor Codului se constată de instanță, în judecată.

Salariați care refuză prezența fizică la muncă pentru că au colegi care nu se vaccinează

Un angajator poate fi întâmpinat de asemenea de refuzul colectivului sau a unora din salariați de a se prezenta la locul de muncă, pe motiv că sunt colegi care refuză să fie imunizați anticovid prin vaccinare. În aceste cazuri un angajator poate adopta măsuri de genul:

Telemunca

În situații în care este posibil. Conform ordonanței de urgență nr. 192/2020, a legii nr. 55/2020 telemunca poate fi adoptată pentru a evita contactul cu persoane purtătoare de virus, pentru a desfășura munca mai sigur pentru toată lumea.

Munca în ture

Din nou, în condițiile în care este posibil așa ceva.  Se aplică însă în cazul instituțiilor, angajatorilor privați sau din sistem public cu un număr mai mare de 50 de salariați. Programul poate fi de așa natură organizat, încât un decalaj de sosire/plecare să limiteze interacțiunea unui număr mare de persoane.

Măsuri sporite

Pentru cei care au salariați mai vulnerabili, pot fi luate măsuri suplimentare de protecție. Rămâne însă o necesitate și recomandare ca la locul de muncă să existe o distanță corespunzătoare între salariați, precum și alte măsuri deja binecunoscute ce îi protejează pe toți și limitează posibilitatea de a răspândi virusul.

Un salariat refuză să se prezinte la muncă – ce poate fi făcut din punct de vedere legal

Dacă sunt luate măsurile de siguranță și totuși un angajat refuză să se prezinte la muncă, deși acțiunile angajatorului sunt de bună credință, poate fi desfăcut contractul de muncă. Această abordare poate fi justificată legal prin art. 51, alin. 2.

Prin urmare, există o alegere voluntară de a face sau nu vaccinul, de testare dacă sunt bănuieli de boală. Nu există însă un titlu de condiție pentru asta. Pentru siguranța tuturor însă pot fi aplicate măsuri ce rezultă din nerespectarea legii legea nr. 319/2006 a securității și sănătății în muncă sau a regulamentului de ordine interioară.

Pentru detalii, consultanță și ajutor juridic, vă aștept în cadrul paginii, aici.

Call Now Button