avocat specializat in divort

Încheierea unei căsnicii nu este un pas ușor de făcut. Însă când simțiți că de această decizie depinde liniștea din viața voastră și când vă este mai bine separați decât împreună, realitatea aceasta vă duce spre nevoia de a căuta un avocat dreptul familiei. Un divorț lasă urme grele și cu atât mai greu este când cei doi soți dispută custodia copilului, domiciliul acestora, încearcă să dovedească culpa celuilalt sau au și un partaj de disputat.

Conform legii, la ora actuală puteți încheia un mariaj pe care amiabilă la notar sau la starea civilă. Când nu se întâmplă asta și mutați acțiunea în instanță aveți nevoie de un avocat să vă apere interesele.

Ce trebuie să știți despre divorțul în instanță

Nu există un termen anume fix, ca durată a acestui episod. Poate fi între 6 și 12 luni, depinde de mai mulți factori, printre care de tipul de divorț – culpă comună, dacă este de acord comun, dacă sunt sau nu neînțelegeri despre cum rămâne cu minorii aflați în întreținere.

Dar chiar dacă ați inițiat acest demers în instanță, oricând pe parcurs puteți ajunge la un numitor comun față de celălalt soț. Dacă sunteți chiar reclamantul, puteți renunța la cererea pe care ați făcut-o. Însă avocatul în drept civil și în dreptul familiei pe care îl veți alege să vă reprezinte vă ajută să înțelegeți cum evoluează de regulă situațiile în care vă aflați.

De ce divorțul prin instanță

Până la pronunțarea divorțului poate dura poate mai mult decât ați dori, însă divorțul în instanță rămâne singura cale pe care o aveți în cazurile în care celălalt soț nu este de acord cu divorțul. De asemenea, nu doar opoziția unuia din soți este la mijloc aici, ci și faptul că dacă sunt minori în întreținere, prin instanță veți reuși să stabiliți clar o rezolvare a disputelor. Despre ce ține de programul de vizitare, drepturile și îndatoririle celor doi, domiciliul, pensia alimentară sunt decise în instanță. O înțelegere sau un simplu acord între soți din acest punct de vedere nu are bază legală și oricând se poate încălca, fără prea mari consecințe, dar cu mai multe dispute, din păcate.

Sunt și situații în care deși ați convenit în termeni amiabili să vă separați aveți nevoie de un avocat? Sunt și astfel de cazuri. Dacă unul din soți este plecat din țară și nu se poate prezenta la divorț poate împuternici un avocat pentru asta. Neprezentarea în persoană a uneia dintre părți poate fi de asemenea justificată de situația medicală. Cu toate acestea, dacă este de acord cu procedura, divorțul poate continua în lipsa sa, dar prin reprezentarea acestuia prin mandatar, curator sau avocat.

De menționat că…

Descurajarea că totul va dura sau că nu veți reuși să ajungeți la desfacerea căsătoriei în condițiile și termenii pe care i-ați dorit nu face decât să fie o mentalitate distructivă. Este ca și când ați renunța la bătălie până când să intrați în ea.

Este posibil să fie necesar să dovediți culpa partenerului, dacă acesta nu este de acord cu divorțul. Probatoriul înseamnă orice mijloc prin care dovediți de ce desfaceți căsătoria – înscrisuri adică acte medicale, corespondența între parteneri, facturi, mărturii ale unor persoane apropiate, probe audio etc.

Cât privește cheltuielile de judecată, puteți cere totodată ca acestea să fie suportate de partener întrucât nu a fost de acord cu un divorț amiabil sau pot fi suportate la comun, după caz. În aceste cheltuieli includem și taxa de timbru.

Un avocat divort Cluj vă poate ajuta să vă pregătiți temeinic sau să începeți procedura de divorț. Cu un avocat competent de partea voastră lucrurile vor fi demarate mai ușor!

Lasa un comentariu

Call Now Button