Împăcarea părților în cazul furtului calificat nu oprește ancheta!

Decaderea din drepturile parintesti se refera la o sanctiune specifica dreptului familiei si consta in pierderea de catre parinti dreptul familiei, ce a rezultat din abateri grave cu privire la ingrijirea si cresterea copilului. Se ajunge la aceasta sanctiune in momentul in care parintii pun in pericol viata minorului, dezvoltarea si sanatatea acestuia sau in momentul in care nu isi pot indeplini obligatiile ca si parinti, independent de vointa acestora.

Un exemplu concret prin care se poate ajunge la decaderea din drepturile parintesti este atunci cand un copil nascut este lasat la bunici pe o perioada nedeterminata, unde parintii pleaca in strainatate pentru un loc de munca. In acest context, copilul nu mai beneficiaza de sprijinul parintilor, fapt pentru care se poate institui plasamentul copilului la bunici, pentru ca acesta sa aiba un ocrotitor legal in cazul in care este necesar.

Decaderea din drepturile parintesti se mai refera, de asemenea, si la violente fizice si verbale.

Cui ii revine dreptul de a cere decaderea din drepturile parintesti

Daca cei din domeniul protectiei copilului au cerut decaderea, atunci sanctiunea va fi dispusa de catre procuror sau instanta. O  persoana care prin natura profesiei sale, lucreaza direct cu minorul si suspecteaza faptul ca este neglijat sau abuzat de catre parinti, atunci este obligata sa sesizeze Protectia Copilului, Directa Generala de Asistenta Sociala, cat si asistentii sociali.

Astfel ca, decaderea din drepturile parintesti are efect atat asupra minorului, cat si la bunurile sale si nu vor mai putea sa ia decizii cu privire la educatia, sanatatea, cat si la locul unde acesta locuieste. In aceasta situatie insa se va pastra dreptul ca parintii sa isi poata da consimtamantul in ceea ce priveste adoptia.

Cu toate acestea, codul civil nu a reglementat decaderea ca si sanctiune definitiva si ireversibila, deci poate fi redata in functie de fiecare caz in parte.

Daca parintii nu mai pun in pericol viata copilului, atunci drepturile parintesti pot fi redate. Insa, parintii vor trebuie sa inainteze o actiune in fata instantei de judecata ce priveste incetarea masurii plasamentului prin prezentarea de probe concrete pentru faptul ca sunt in masura sa aiba grija de copil.

In grija cui ramane minorul?

In aceste situatii instanata va institui tutela, iar in cazul in care parintii sunt o amenintare pentru minor, atunci tribunalul lua masuri asupra copilului, la cererea procurorului sau din propria initiativa, plasand copilul intr-o locuinta sigura.

Insa, chiar daca parintii sunt decazuti din drepturi asta nu inseamna ca va fi scutit de obligatia de a intretine copilul, respectiv de a plati pensia alimentara. In aceste situatii va pot oferi servicii profesionale, cat si consiliere.

Lasa un comentariu

Call Now Button