avocat drept civil

Conducerea sub influența băuturilor alcoolice nu doar că este interzisă prin lege, însă este și un context riscant. Alcoolul poate afecta judecata și riscurile sunt destul de mari, căci nu vă puneți doar pe voi în pericol, ci și pe ceilalți participanți la trafic.

Riscul este de a obține o contravenție sau de a săvârși o infracțiune. Diferența aici este făcută de concentrația de alcool din aerul expirat la testarea cu etilotestul, precum și concentrația de alcool din sânge ce rezultă din prelevarea de probe biologice. Dacă în primul caz vorbim despre măsurarea MG/L, în al doilea caz vorbim de G/L.

Caracterul contravențional

Pentru îmbibația de alcool de sub 0,4 mg/l alcool pur în aerul expirat conducătorul auto primește o contravenție. Sancțiunea aceasta este prevăzută în OUG 195/2002. Conducătorul auto primește de asemenea o suspendare a dreptului de a conduce, cu durată de 90 de zile.

În situații ce depășesc acest prag valoric vi se cer prelevări de mostre biologice. Adică o cantitate de sânge sau urină ce urmează să fie analizate în laborator, pentru a stabili valoarea alcoolemiei.

Ce este de făcut

În situația de contravenție sunt două căi: plângere și recurs. Poate fi depusă plângere pentru procesul verbal de constatare a contravenției și aplicării de sancțiune. În termen de 15 zile de la data înmânării și comunicării procesului verbal poți consulta un avocat drept civil cu privire la acest aspect.

Conform OUG 2/2001 cu referire la regimul juridic al contravențiilor hotărârea judecătorească prin care se soluționează o plângere poate fi atacată. Termenul pentru acest demers este de 15 zile.

De menționat că:

  • De la formularea contestației și până la soluționare, poți conduce în continuare autovehiculul.
  • Vei susține încă o dată examenul auto, doar partea teoretică. Se numește examen de redobândire și va fi promovat dacă sunt bifate corect 13 din 15 întrebări.
  • În cazul în care examenul nu este redobândit perioada de suspendare se va prelungi la 30 de zile.
  • Dacă situația aceasta nu a implicat un accident auto poate fi depusă o cerere pentru suspendare, după promovarea examenului de redobândire.

Caz penal

Dacă după prelevarea mostrei de sânge alcoolemia indică mai mult de 0.8 g/l riscul este de a primi amendă penală și chiar pedeapsa cu închisoarea. Pedeapsa depinde și de circumstanțe, de cazul fiecăruia.

Un avocat competent, cu experiență te poate ajuta să obții eventual o amânare de aplicare a pedepsei, poate chiar să obții suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, caz în care rămâi în libertate, deși cu unele măsuri restrictive impuse de instanță.

Pentru cel care este conducător auto de persoane, cel care era în plin proces de instruire practică pentru obținerea permisului sau chiar în timpul examinării, riscă mai mult. Legea prevede în aceste cazuri o variantă agravată a acestui tip de infracțiune.

Poți refuza prelevarea de probe?

Este una din abordările celor care odată prinși, cred că pot scăpa de pedepse, oricare ar fi ele, dacă nu permit să existe probe clare la dosar. Un avocat te poate ajuta și te poate consilia eficient. Să refuzi nu este o soluție. Poate fi însă încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției spre exemplu.

Soluțiile pot fi legate de amendă penală, de amânarea aplicării de pedeapsa sau de suspendarea executării sub supraveghere. Depinde de îmbibația de alcool, de urmări, de circumstanțe și eventual de istoricul persoanei în cauză. Permisul de conducere este reținut, însă acesta poate fi unul din cele mai puțin semnificative urmări ale acestei situații.

Vă așteptăm în cadrul paginii www.roxanapop-law.ro cu detalii și soluții, cu spețe și consiliere juridică.

Lasa un comentariu

Call Now Button