valoare redusa

Munca în folosul comunității, munca neremunerată, înseamnă un timp efectiv de două ore de activitate. Dacă s-a dispus această măsură, instanța de judecată decide dacă munca se va realiza în cadrul unui serviciu din cadrul autorităților locale în circumscripția căruia locuiește persoana în cauză sau în cadrul oricărei alte instituții din comunitate.

În rândurile ce urmează vă explic cum stă treaba cu acordul pentru munca neremunerată în folosul comunității, când și în ce condiții poate fi obținută o înțelegere de acest fel.

Munca neremunerată în folosul comunității dispusă în cazul renunțării la urmărirea penală

În foarte multe din cazurile de procedură penală atunci când o persoană este cercetată, este pus în discuție încă din faza de audiere dacă inculpatul ar dori să presteze muncă în folosul comunității. Acest tip de activitate este în principiu o alternativă la pedepsele clasice, cum ar fi privarea de libertare. Totodată muncă neremunerată în folosul comunității înseamnă o altfel de modalitate prin care puteți executa o pedeapsă ce implică amendă penală, dacă nu sunt resurse financiare de a acoperi amenda.

Procurorul de caz va consulta suspectul sau deja inculpatul în cauză. Modul în care acest tip de pedeapsă este stabilită poate cuprinde și alte măsuri. Spre exemplu persoanei în cauză i se poate cere implicit să își ofere scuzele în public de la persoana vătămată. Cât despre munca în folosul comunității, aceasta poate fi desfășurată pe o perioadă de 30 până la 60 de zile.

Pot să refuz?

Pentru cei dintre voi care vă gândiți că orice altă variantă de pedeapsa ar fi mai bună și chiar sunteți dispuși să plătiți amenda penală indiferent de valoarea acesteia, munca în folosul comunității poate fi evitată. De asemenea, sunt și excepții când procurorul nu poate cere acest gen de pedeapsă.

Avocatul care vă reprezintă trebuie să vă pună în temă asupra faptului că starea de sănătate este relevantă pentru a putea presta muncă în folosul comunității. În funcție de fiecare caz în parte, procurorul poate propune și frecventarea unui program de consiliere.

Când poate fi munca în folosul comunității impusă

Munca neremunerată în folosul comunității poate fi dispusă în diverse alte situații. Spre exemplu, în cazul în care s-ar amâna aplicarea unei pedepse sau dacă este considerată o idee mai bună prestarea muncii neremunerate pentru comunitate dacă executarea pedepsei sub supraveghere a fost dispusă.

Cu toate acestea, trebuie să vă dați acordul. Vă pot spune și din spețele cu care m-am confruntat până acum, că o excepție de la acordul persoanei ce ar urma să presteze muncă în folosul comunității este când procurorul impune această măsură, pentru a renunța la urmărirea penală.

În acest caz despre care vă menționez va fi impusă și consultarea efectivă a persoanei în cauză, suspectă sau inculpată, dar acordul său nu este neapărat de luat în calcul pentru a dispune această măsură. Cât despre judecător, acesta nu va modifica în vreun fel obligațiile impuse de procurorul de caz, ci doar va confirma ordonanța de renunțare la urmărirea penală sau dacă va considera, va desființa această soluție.

Practica aceasta nu este 100% explicată clar și astfel sunt situații când impunerea unei măsuri de acest gen poate fi atacată ca fiind neconstituțională. În afara țării spre exemplu, munca neremunerată în folosul comunității este văzută ca o măsură de a nu ajunge la privarea de libertate. I se oferă astfel unei persoane care a comis o faptă ilicită șansa să ofere un beneficiu comunității din care face parte, prin prestarea unor servicii. Activitatea de acest gen ajută și societatea, în sensul în care în acord cu o faptă săvârșită, poate fi o formă de recompensare, ajutând comunitatea în privința unor munci ce ar urma să fie asigurate de echipele primăriilor și a angajaților din sectorul public.

Nu orice faptă săvârșită se poate încadra la acest tip de acord obținut, cum nu orice caz în care este dispusă începerea urmăririi penale poate fi obținută renunțarea și apoi acest tip de acord. Dacă sunteți deja în faza de urmărire penală, indiferent de stadiul situației, dacă doriți sau nu să prestați muncă în folosul comunității – în cazul în care ați avea de ales în acest sens – sunt aici să vă ajut. Mă puteți contacta și din pagina mea oficială, www.roxanapop-law.ro.

2 comentarii

 • Sandu

  16 iul. 2022

  Sărut mâna!
  Ajutati-ma vă rog cu o nelămurire a mea.
  Am primit o ordonanță de la procuror în care mi se spune că sunt obligat să prestez muncă în folosul comunității pe o perioadă de 30 zile și cu propunere de renunțare la urmărirea penală. Ulterior am fost citat la Judecătorie și a fost admisă renunțarea la urmărirea penală. In hotărârea judecătorească (definitivă) nu se mai specifică nimic altceva, adică nu se spune nimic de muncă în folosul comunității. Ce trebuie să fac?

  Reply
  • Roxana Pop

   18 iul. 2022

   Bună ziua! Vă rog să mă contactați la numărul de telefon +40 745 167 034 pentru a vă putea oferi mai multe detalii.

   Reply

Lasa un comentariu

Call Now Button